	Subject: General Rules 



	Topic:  Guarding of Vertical Protruding Hazards  



	Question:  Does MIOSHA require vertical protruding material, i.e. electrical metal conduit or form stakes, to be guarded in the same manner as rebar? 



	Answer:  MIOSHA does have a rule that specifically addresses vertical protruding material hazards, we would expect employers to conduct inspections of each jobsite to ensure employees are protected from hazards and take steps to eliminate those hazards.    

Part 21- Guarding of Walking and Working Areas, Rule 2159(2) states,” A floor, platform, stair, runway, or ramp shall be free of hazardous projections”
Due to the ever changing progression of work on construction projects, it is very common to have electrical conduit stubbed up waiting for walls to be built or form stakes protruding vertically to form concrete.  The vertical protruding material you describe in your question may expose employees to either (1) a tripping hazard or (2) an impalement hazard, depending on the location.  

(1) If the vertically protruding material is a tripping hazard and located in the aisles or passageways where workers are traversing to get to and from work areas, it should be eliminated (where feasible) or identified in such a way that employees are able to readily see and avoid the hazard.  Identification may be accomplished by the use of spray paint, caution tape or other identifying means.  The employees must also be trained to recognize the identifying means and instructed to avoid the hazard. 

(2) If the vertically protruding material is an impalement hazard, i.e. small enough to pierce the skin and impale into the body and located in the aisles or passageways where workers are traversing to get to and from work areas or when employees are working above the implement hazard, it should be eliminated (where feasible) or protected in the same manner as protruding rebar.  This may be accomplished with a personal fall arrest system, guardrails, rebar caps, wooden troughs or any other system that would eliminate the impalement hazard.

Protective devices (rebar caps, covers or wooden troughs) for impalement hazards must be capable of withstanding at least 250 pounds dropped from a height of ten feet to meet the requirements for impalement protection for rebar and other sharp objects.

*Rules for protecting vertically protruding reinforcing steel are located in Part 25. Concrete Construction, Rule 2518(2).


	Applicable Construction Safety Standard/Rule: Part 21. Guarding of Walking and Work Areas, Rule 408.42159(2) 

                      

	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  OSHA Standard Interpretation, “Protection of Impalement Hazards, rebar and other hazards,” dated 08/03/1999.


For complimentary MIOSHA consultation, please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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