	Subject:  Noise


	Topic:  Listening to headphones at the worksite


	Question:  Are there any published guidelines on employees wearing headphones (to listen to music) on the worksite?  I am just looking to see what is published, if anything.


	Answer:  The answer to this question depends on the work environment in which you are working, as well as if you are required to wear hearing protection.

The Occupational Noise Standard, under R 325.60121, Rule 21 (2) states that employers shall ensure that hearing protectors are worn by the following persons: 
(a) Employees who are exposed above the permissible level (90 decibels) and are required to be protected in accordance with the standard; and 

(b) Employees who are exposed above the action level (85 decibels), but less than the permissible level, and who have not yet had a baseline audiogram taken pursuant to the provisions of R 325.60113(2) or who have experienced a standard threshold shift.
If you are required to wear hearing protection, then more than likely the use of headphones would interfere with the noise reduction provided by the hearing protection.   Earplugs which are inserted into the ear canal to attenuate noise could potentially cause you to increase the volume in your headphones to an unsafe level in order to hear it through the hearing protection.  Some manufacturers have developed earmuffs that provide noise reduction and also offer built in headphones.  It would be the employers responsibility to determine if the noise reduction rating (NRR) of the noise reducing headphones complies with the hearing protection attenuation requirements of Rule 22 of the standard.  Additionally, an employer would not be required to provide this sort of hearing protection and most would find these units cost prohibitive. 

If hearing protection is not required at your worksite, then listening to headphones would depend on the type of tasks that you do as part of your job.  If you need to hear sirens, hilo traffic, or some other type of audible signal, then wearing headphones would interfere with your job performance and your safety.

If there is no health or safety hazard related to the use of headphones, then ultimately, it is the employer’s choice to permit or prevent their usage.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Occupational Noise Exposure Standard Part 380. (General Industry)  

Occupational Noise Exposure Standard Part 680. (Construction)


	Additional Resources:  NIOSH Health Hazard Evaluation – Square D Company
OSHA Standard Interpretation - 04/14/1987 - Use of Walkman Radio, Tape, or CD Players and Their Effect When Hearing Protection Is In Use

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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