	Subject:  Powered Industrial Trucks


	Topic:  Ignition system in compliance with MIOSHA standards


	Question:  Our facility has a powered industrial truck that will operate with or without a key AND in the on or off position.  The Truck is equipped with a presence sensing device on the seat that prevents motion without an operator in the seat.  The parking break is also in compliance.  Is the ignition out of compliance?


	Answer:  I believe that the question you are asking is whether or not it is permissible to use the presence sensing device in the seat as the on/off ignition control for the vehicle.  Assuming that this is correct, the answer to your question would be “no”.  

Rule 2171 of MIOSHA General Industry Safety Standard, Part 21. Powered Industrial Trucks states:

R 408.12171. Daily checks. 
Rule 2171. (1) At the start of each shift, the operator of a powered industrial truck or a qualified employee shall perform daily checks of the equipment as required by the employer. See Appendix B for suggested inspection checklist. 

(2) An employer shall ensure that any defects that would affect the safe operation of the equipment shall be repaired before use. 

(3) An operator shall promptly report any defect on the powered industrial truck to the employer.   

Assuming the manufacturer of the truck equipped it with a keyed switched, that is intended to be used for starting and shutting off the truck, and if that switch was found to defective.  The Standard would require that the truck be removed from service and repaired.  The truck must not be returned to service until the defect has been repaired and the truck has been returned to a safe operating condition.   



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 21. Powered Industrial Trucks, R408.12171(1)(2)(3) 


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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