	Subject:  Lasers



	Topic:  Locating Information on Lasers



	Question:  Looking for information on class 4 laser welders-PPE, protective barriers ect.



	Answer: There is no MIOSHA Standard that specifically addresses lasers.  If MIOSHA determines that employees are exposed to laser hazards, a violation of the General Duty Clause [Act 154, Rule 408.1011(a)] may be cited.   

Various information sources are available for lasers that include PPE, protective barriers and much more.

American National Standards Institute (ANSI) has a standard available for purchase it is American National Standard for Safe Use of Lasers ANSI Z136.1 – 2007.  
Occupational Safety and Health (OSHA) has a directive available as a free download it is STD 01-05-001 PUB 8-1.7 Guidelines for Laser Safety and Hazard Assessment. 
The manufacturer of the laser equipment you are utilizing is another information resource; the manual supplied with the unit is likely to have a chapter on safety.

Several local colleges in Michigan have laser training programs available. 

MIOSHA CET Division has consultants available to assist with laser safety.

An overview of how lasers work can be found on the internet at www.howstuffworks.com.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  None



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  MIOSHA Standards  Act 154. Rule 408.1011(a)


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  None



	Additional Resources: http://webstore.ansi.org, http://www.osha.gov, and http://www.howstuffworks.com.
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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