	Subject:  First Aid


	Topic:  Working Alone Around Injection Molding Machines


	Question:  I work alone at night around several large injection molding machines.  If I had an accident or a medical emergency, there would be no one there to help me.  I have expressed my concerns to my employer on many occasions but I am ignored.  Is it legal for an employee to work around heavy machinery with no supervision and no one there to assist them in case of an emergency?  Do I have any rights at all in this matter?  Any assistance you can give me would be greatly appreciated.  (scroll all the way down to view page 2-3)


	Answer:  Like Federal OSHA, the state of Michigan does not have any occupation health and safety rules preventing adult employees from working alone around injection molding machines.  However, Part 472. Medical Services and First Aid requires an employer to “ensure the ready availability of medical personnel for advice and consultation on matters of plant health.”  The rule continues “In the absence of an infirmary, clinic, or hospital in near proximity to the workplace which is used for the treatment of all injured employees, a person or persons shall be adequately trained to render first aid.”  This section also requires first aid supplies and facilities for drenching or flushing of the eyes and body in the even of exposure to injurious or corrosive materials.

In areas where accidents resulting in suffocation, severe bleeding, or other life threatening injury or illness could occur, a maximum 3- to 4-minute response time, from time of injury to time of administering first aid, is recommended.  In other circumstances (i.e., where a life-threatening injury is unlikely) a maximum 10-minute response time is acceptable.

If employees work in areas where emergency services are not available (i.e., no 911 service), a person or persons within the facility shall be adequately trained to render first aid.  When local 911 services are close enough to the manufacturing facility to provide timely response, the employer is expected to make reasonable accommodations for any employee to contact those emergency services.  When employees work alone or in remote locations, accommodations to contact 911 may include providing the employee with a cordless phone or two-way radio.

In summary, the employer’s first aid program must correspond to the hazards that can be reasonably expected to occur in the workplace.  The employer must evaluate the potential work-related hazards and provide for first aid accordingly.  In making these determinations, the employer shall consider the work process that could cause illness or injury to employees; the types of accidents that have been experienced in the past, as well as those likely to be encountered in the future; and whether employees are exposed to falls, hazardous machinery, or harmful chemicals (this list is intended to be instructional and is not comprehensive.)  After conducting a workplace assessment, the employer will have a better idea of how to address the first aid needs of the workplace.

Please note that there are some MIOSHA General Industry Standards that address working alone in specific situations such as the following:

Part 51. Logging, Rule 5113(d)

Part 74. Fire Fighting, Rule 7424(11)

Part 79. Diving Operations, Rule 7946(3) and (4)

Part 86. Electric Power Generation, Transmission, and Distribution, 1910.269(b)(1)(i) and (ii)

Part 451. Respiratory Protection, 1910.134(g)(3) and (4)

Information about employee rights, standards, and other MIOSHA services can be found at www.michigan.gov/miosha.  Additional interpretations and electronic employee complaint forms are available at www.osha.gov. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 51. Logging, Part 74. Fire Fighting, and Part 86. Electric Power Generation, Transmission, and Distribution


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 451. Respiratory Protection, Part 472. Medical Services and First Aid, and Part 504. Diving Operations


	Additional Resources:  Medical Services and First Aid for General Industry and Construction (MIOSHA-STD-08-3)

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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