	Subject:  Other


	Topic:  Inspections of Fire Extinguishers 


	Question:  Are there any requirements for monthly inspections of fire extinguishers that are kept in unoccupied or "mothballed" facilities?


	Answer:  No, as long as no employees are in the facility and none go into the facility.  If an employee is going to use the facility or has to go into the facility, even for a short period of time, then yes.  The inspection should be completed prior to employees using the facility.  Check with the local fire marshal in your area as the laws are a little different for each area. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 8. Portable Fire Extinguishers
R 408.10835. Inspection; maintenance or recharge date tag; replacement; maintenance of dry chemical extinguishers. 
Rule 835. (1) An extinguisher or hose, as prescribed in R 408.10822, shall be inspected monthly or at more frequent intervals when circumstances require to ensure that the extinguisher or hose complies with all of the following provisions: 

(a) Is at its designated place. 

(b) Has not been actuated or tampered with. 

(c) Does not have obvious damage, such as, but not limited to, physical damage, external corrosion, or other impairment.   



	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 



	Date Posted:  April 28, 2008

	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


