	Subject:  Stairways and ramps


	Topic:  Installation of stairs structurally joined to a ramp


	Question:  According to code, can stairs be installed directly off of a handicap ramp, and if so, would a gate need to be provided at the opening?


	Answer:  The regulation does not prohibit connecting ramps and stairs.  The regulation, Rule 408.10211(3) of Part 2. (“Floor and Wall Openings, Stairways, and Skylights,”) requires a platform be provided where a door or gate opens directly on a stairway.  In addition, the swing of the door or gate must not reduce the floor area leading to the stairs to a width less than 20 inches.  The principle of installing an adequate platform at this location would also be appropriate for stairs coming on or off of a ramp.  So, where a handicap ramp connects directly to a stairway, a platform should also be provided; and the floor area of the platform should not have a width of less than 20 inches.  The other requirements for dimensions of the rise and run of stairs and the proper pitch of ramped walkways are specified in Part 2. 
In places where a stair has over four risers/ steps, or the platform rises to more than four feet above an adjacent level, a standard barrier is required.  The regulation does not require a gate be provided at the opening of a stairway (or ramp).
The appropriate applicable regulations for stair and ramp constructions are the following:
General Industry Safety Standards Part 2. Rule 408.10211- Guards for stairway openings.
General Industry Safety Standards Part 2. Rules 408.10213 and 408.10231- Guards for open sided floors platforms or runways, and standard barrier specifications (for the platform/ landing level).
General Industry Safety Standards Part 2. Rule 408.10221- Stairway railings and guards (required if the stairway has more than four standard risers).
General Industry Safety Standards Part 2. Rule 408.10223- Stairway slopes, treads, and risers (proper construction of steps and sloping of steps and ramps).
Keep in mind that these are MIOSHA rules for workplace or occupational applications and may be less stringent that rules that cover some residential construction requirements particularly those for safeguarding the disabled and/or children.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  (None)


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Part 2. Floor and Wall Openings, Stairways, and Skylights


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  (None)


	Additional Resources:  Americans with Disabilities Act and related standards. 

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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