	Subject:  Air Contaminants - 4, 4’-Methylene bis (2-chloroaniline)

Synonyms: 4,4' methylenebis (2-chlorobenzenamine); bis-amine; bis-amine A; bisamine S; cyanaset; curalin M; curene 442; MOCA; MBOCA; DACPM (MBOCA) (MOCA) 


	Topic:  4, 4’-Methylene bis (2-chloroaniline) skin exposure 


	Question:  Does Michigan have a skin protection regulation for MOCA exposure above and beyond what OSHA has?  If so, what is that regulation? 


	Answer:  The US Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not currently directly regulate 4, 4'-methylene bis (2-chloroaniline).  OSHA does not have an exposure limit for this chemical.  However, they do have a helpful guideline on MBOCA; please see the “additional resources” for a link to this guide.  

 

MIOSHA, for general industry, does regulate this chemical in the Part 301. Air Contaminants Standard.  In addition to an exposure limit, this standard has a “skin designation.”  This is assigned to substances that have toxic effects due to absorption through an employee’s skin.  Rule 3(a)(iv) of this standard requires, “to prevent or reduce skin absorption, an employee’s skin exposure to substances listed in table G-1-A with an “X” in the skin designation column following the substance name shall be prevented or reduced to the extent necessary through the use of gloves, coveralls, goggles, or other appropriate personal protective equipment, engineering controls, or work practices.” MBOCA has a skin designation.  

 

Part 433. Personal Protective Equipment (Health Standard) in Rule 2 requires that protective equipment shall be provided, used, and maintained in a sanitary and reliable condition if necessary because of chemical hazards encountered in a manner capable of causing injury or impairment in the function of any part of the body through absorption, inhalation, or physical contact.  Rule 5(1) and Rule 6(1) of this standard also requires the employer to provide a personal protective hazard assessment and employee training, respectively.

 

Part 33. Personal Protective Equipment (Safety Standard) in Rule 3392 (1)(a) requires appropriate hand protection when hands are exposed to hazards such as skin absorption of harmful substances.  In essence, this same statement is repeated in Part 433, Rule 10(a).


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 33. Personal Protective Equipment  

http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part33_34779_7.pdf


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 301. Air Contaminants Standard http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part301_35589_7.pdf
 

Part 433. Personal Protective Equipment

http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part433Rev_53316_7.pdf


	Additional Resources:  Occupational Safety and Health Guideline for 4, 4’-Methylene bis (2-chloroaniline) http://www.osha.gov/SLTC/healthguidelines/4-4-methylenebis-2-chloroaniline/recognition.html  

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 



	Date Posted:  March 6, 2008

	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


