	Subject:  Scaffolds and Scaffold Platforms



	Topic:  Application of Outriggers to increase the minimum base 


	Question:  We are removing an old sign on the side of a 32-foot high building.  In order to reach the sign, we have to erect 5 sections of tubular welded frame scaffold within a few inches of the building, which will make the overall height of the scaffold 25 feet.  The minimum base dimension of the scaffold is only 5 feet wide; therefore we plan to use 2’ outriggers to increase the base dimension.  We don’t have room to install outriggers on the side adjacent to the building and plan to only install them on the other side of the scaffold.  Is this acceptable?  



	Answer:  Yes, in your scenario this would be acceptable.  Since the building would prevent the scaffold from tipping more than a few inches, outriggers would not be required on the side adjacent to the building.  However, outriggers are still required on the opposite side of the scaffold.  In addition, a competent person must evaluate all conditions to ensure that the stability of the scaffold has not been compromised. 

Outriggers may be considered as part of the minimum base dimension when installed on each corner of the long side at intervals of not more than 20 feet. 

*Please note.  This interpretation is not applicable to mobile scaffolds. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 12. Scaffolds & Scaffold Platforms, Rule 408.41224(4)



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contacts our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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