	Subject:  Welding


	Topic:  Oxygen and Acetylene bottles


	Question:  When an oxygen and acetylene bottle are in a cart with the welding rig hooked up and a chain holding them in place, does there have to be a steel plate between the bottles?  


	Answer:  The unit (including the two bottles) described is normally considered to be in use, as long as the unit is not actually stored.  When such a unit is in use, a steel plate is not required.  However, MIOSHA regulations do not allow oxygen and acetylene bottles to be stored this close together without being separated by a noncombustible wall.   Part 12. Welding and Cutting, Rule 1222(1) states “An oxygen cylinder shall be stored not less than 20 feet from fuel gas cylinders or a highly combustible material such as, but not limited to, oil, grease, excelsior, flammable gas, or a source of ignition, or shall be separated from the material by a noncombustible wall, not less than 5 feet high, having a fire-resistance rating of ½ hour.”


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 12. Welding and Cutting


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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