	Subject:  Machine Guarding


	Topic:  Printing Press Guards


	Question:  Are guards required on printing presses?
 

	Answer:  MIOSHA standard Part 1. General Provisions states the following: Rule 34.

(3) A point of operation guard or device shall be as prescribed in a specific standard, or, in the absence of a specific standard, shall be designed and constructed, when required, to prevent the machine operator exposed to the hazard from having any part of his/ her body in the hazardous area during the operating cycle.

(9) When an employee is exposed to a hazard created by a pinch point other than point of operation, the hazard shall be guarded or the employee otherwise protected



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 1. General Provisions


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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