	Subject:  Personal Protective Equipment


	Topic:  Reflective vest usage requirement for police officers


	Question:  Does MIOSHA require police officers to wear reflective coats or materials while conducting routine traffic stops, or are they required when working in traffic outside of the vehicle for extended periods of time?


	Answer:  Rule 3308 of Part 33. Personal Protective Equipment, requires an employer to assess the workplace to determine if hazards that necessitate the use of personal protective equipment are present, or are likely to be present.  If the hazards are present or are likely to be present then the employer must do all of the following:  (1) select, and have each affected employee use, the types of personal protective equipment that will protect the affected employee from the hazards identified in the hazard assessment, (2) communicate selection decisions to each affected employee, and (3) select the personal protective equipment that properly fits each affected employee.
While conducting routine traffic stops, there is no MIOSHA regulation that specifically requires a police officer to wear high-visibility safety apparel, like a reflective vest.

On the other hand, when working in traffic outside of the vehicle for an extended period of time, a police officer would be required to wear high-visibility safety apparel if the police officer is acting as a traffic regulator**.  If a police officer is acting as a traffic regulator, then an employer shall provide, and a traffic regulator shall wear, a vest, a shirt, or a jacket that is fluorescent orange, yellow, strong yellow green, or a combination of these colors and shall contain retro-reflective material that is orange, yellow, white, silver, or strong yellow green.  In addition, a traffic regulator’s vest, shirt, or jacket shall be clearly visible at 360 degrees through the full range of body motion day and night.  Also, the retro-reflective safety apparel shall be designed to clearly identify the wearer as a person.
MIOSHA would use Section 11(a) of the Michigan Occupational Safety and Health Act, or R 408.42223(8) of Part 22. of the construction regulations, or R 408.13308 of Part 33 of the general industry regulations to enforce the requirements described above.  

** “Traffic regulator” means a person who provides temporary traffic control.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  R 408.42223(8) of Part 22. Signals, Signs, Tags, and Barricades.


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  R 408.13308 of Part 33. Personal Protective Equipment.


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:


	Additional Resources:  Sections 6E.01 and 6E.02 of the “Manual on Uniform Traffic Control Devices for Streets and Highways, 2005 Michigan MUTCD, 2003 Federal Edition, Part 6, Temporary Traffic Control. http://mutcd.fhwa.dot.gov/HTM/2003/part6/part6e.htm#section6E02
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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