	Subject:  First Aid


	Topic:  Number of First Aid Responders


	Question:  We are located within the 10-minute travel time to a hospital and about 6-10 minutes response time from the local paramedics.  Our company wants to have employee first aid responders (Red Cross-First Aid, CPR, AED).  My question is this:  How many first aid responders should our company have per 100 employees?


	Answer:  In general industry, MIOSHA Occupational Health Standard, Part 472. Medical Services and First Aid addresses the topic in general.  It requires that in the absence of an infirmary, clinic, or hospital in near proximity to the workplace, a person or persons shall be adequately trained to render first aid when serious accidents may occur (e.g. falls, electric shock, amputations, severe chemical burns, etc.). MIOSHA interprets “near proximity” to be within 3-4 minutes travel time.  In other circumstances where a life-threatening injury is unlikely (i.e. low hazard workplaces such as offices), a 15-minute response time is acceptable.  MIOSHA does not provide guidance to employers as to how many first aid responders are necessary.  In construction, MIOSHA Construction Safety Standard, Part 1. General Rules, Rule 132(3), requires at least one person who has a valid certificate in first aid training to be present at the worksite to render first aid.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 1. General Rules


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 472. Medical Services and First Aid


	Additional Resources:  Medical Services And First Aid For General Industry and Construction

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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