	Subject:  Recordkeeping


	Topic:  Restricted days and number of days away from work


	Question:  If an injury or illness results in both days away from work and restricted work days do I record both on the log?


	Answer: Yes, count the number of calendar days the employee was on restricted work activity or was away from work as a result of the recordable injury or illness.  Do not count the day on which the injury or illness occurred.  Begin counting days from the day after the incident occurs.  If a single injury or illness involved both days away from work and days of restricted work activity, enter the total number of days for each.  You may stop counting days of restricted work activity or days away from work once the total of either or the combination of both reaches 180 days. 
 R 408.22112b Record work-related injury or illness that results in days away from work. 
Rule 1112b. (8) Is there a limit to the number of days away from work I must count? Yes. You may "cap" the total days away at 180 calendar days. You are not required to keep track of the number of calendar days away from work if the injury or illness resulted in more than 180 calendar days away from work or days of job transfer or restriction, or both. In such a case, entering 180 in the total days away column will be considered adequate.
A case with both “days away from work” and “job transfer or restriction” must be entered on the log as one case and classified as a “days away from work” case in column “H” on the MIOSHA 300 log.  

Instructions on the MIOSHA 300 log direct that you classify each case based on the most serious result not the greatest number of days.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule Part 11. Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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