	Subject:  Recordkeeping


	Topic:  Restricted Work


	Question:  Is restricted duty to prevent further injury recordable as restricted work?


	Answer: If the employee has experienced a recordable work-related injury and the restricted work is to prevent further injury, the restricted work would be recordable.  Transfers or restrictions whose purpose is to allow an employee to recover from an injury or illness as well as to keep the injury or illness from becoming worse are recordable because they involve restriction or work transfer caused by the injury or illness.  

However, it would not be recordable if the restrictions are taken before the employee has experienced an injury or illness that meets the first recording requirement of the recordkeeping rule, i.e., that a work-related injury or illness must have occurred for recording to be considered at all.


In addition, if an employer voluntarily continues restricted work for an employee who has been released from restrictions, the restricted work is not recordable. 

R 408.22112c Record work-related injury or illness that results in restricted work or job transfer. 
Rule 1112c. (8) How do I handle vague restrictions from a physician or other licensed health care professional, such as that the employee engages only in "light duty" or "take it easy for a week"? If you are not clear about the physician or other licensed health care professional's recommendation, you may ask that person whether the employee can do all of his or her routine job functions and work all of his or her normally assigned work shift. If the answer to both of these questions is "yes," then the case does not involve a work restriction and does not have to be recorded as such. If the answer to 1 or both of these questions is "no," the case involves restricted work and must be recorded as a restricted work case. If you are unable to obtain this additional information from the physician or other licensed health care professional who recommended the restriction, then record the injury or illness as a case involving restricted work.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule Part 11. Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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