	Subject:  Fall Protection


	Topic:  Roof-Mounted Equipment Maintenance

	Question:  We have flat roofs with certain equipment such as AC units that we need to service. Is having a safety monitor or a safety harness on sufficient to be in compliance?  Once again these are flat roofs with low pitch.  Also, does the proximity of the equipment to roof's edge have any impact on the safety precautions needed?


	Answer:  There are several Construction and General Industry Standards covering conditions, prevention methods, and protection requirements for fall prevention.  You can access the publication in Additional Resources below.

If there is a parapet, or standard barrier as described in General Industry Standard Part 2. Floor and Wall Openings, Stairways & Skylights, Rule 231, around the roof’s edge, then no fall protection is required.
If there is a wooden or marked walkway from the roof access point to the units requiring maintenance that is at least 6 feet from the roof’s edge, then no fall protection is required.    

In the absence of a parapet or standard barrier, and where employees are closer than 6 feet to the roof’s edge, fall protection is required.

MIOSHA policy is that it is acceptable for employees engaged in servicing and maintaining roof-mounted equipment to do so without fall protection providing the following:

· the roof is flat, and
· walkway and equipment being serviced are 6 or more feet from the roof’s edge, and   
· employees are trained and instructed to stay within the clearly marked walkway.   


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 33. Personal Protective Equipment , see R 408.13390, General requirements; safety belts, safety harnesses, lifelines, and lanyards 


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  CET Publication #0171, General Industry Threshold Heights Requiring Fall Prevention/Protection; for construction work, Construction Safety and Health Division, Division Instruction, Fall Protection-General Interpretations

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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