	Subject:  Respiratory Protection


	Topic:  Wearing of an SCBA by employees performing emergency rescue


	Question:  MIOSHA, Part 74. Fire Fighting, Rule 7451 (1) (e) addresses “two in/two out” by referring to Part 451. Respiratory Protection, 1910.134(g)(4).  1910.134(g)(3), addresses procedures for IDLH (Immediately Dangerous to Life or Health) atmospheres.  1910.134(g)(3)(iii) states, “the employee(s) located outside the IDLH atmosphere are trained and equipped to provide effective emergency rescue.”  Does "equipped" indicate a requirement that the employees outside the IDLH environment are wearing SCBAs, or just have them available?


	Answer:  For clarification, 1910.134(g)(3) addresses the general case of IDLH atmospheres and (g)(4) addresses the specific case of an IDLH atmosphere when interior structural firefighting is performed.  Interior structural firefighting is considered the more hazardous environment.  In either case, this standard does not mandate that the self-contained breathing apparatus (SCBA) be worn by the employee(s) located outside of the IDLH atmosphere.  The key words are, “provide effective emergency rescue.”  This is a performance based standard; the standard provides general requirements and it is up to the employer to implement the policies and procedures necessary to comply with the standard.  In most situations, it would be advantages for the rescue employees to be standing-by wearing the necessary equipment.  However, there maybe cases where wearing the SCBA and other necessary equipment could be a detriment to rescue.  For example, an employee located outside of the IDLH atmosphere is required to monitor a space for a long time, on a hot, sunny day.  Due to the possibility of heat stress and fatigue, it could be a detriment to this employee and their ability to perform rescue, for them to wear “hot and heavy” equipment.  

In addition, as stated in the Small Entity Compliance Guide:  “You may not always need to send standby personnel into the hazardous atmosphere.  In some cases, the worker within the IDLH environment will be able to get out on his or her own, or retrieval equipment may enable rescuers to retrieve the worker without entering the hazardous atmosphere.  In these instances, you will need to provide workers inside IDLH atmospheres and standby personnel employees with emergency medical treatment.  If standby employees do need to enter the hazardous environment to perform rescue operations, however, you must make sure that those rescuers are fully protected.”  

You should consult Part 90. Permit-Required Confined Spaces and Part 432. Hazardous Waste Operations & Emergency Response standards for other rules regarding IDLH atmospheres.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 451. Respiratory Protection


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 451. Respiratory Protection


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 451. Respiratory Protection


	Additional Resources:  Small Entity Compliance Guide for the respiratory Protection Standard (CFR 1910.134)

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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