	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases


	Topic:  Source Individual Testing


	Question:  Federal OSHA has published an interpretation involving federal Bloodborne Pathogens standard entitled, "Use of rapid HIV antibody testing on a source individual after an exposure incident" [01/08/2007].  Does this interpretation also reflect MIOSHA's position?  Specifically failure to use a rapid HIV test is a violation of 1910.1030(f)(3)(ii)(A)?
(continued on Page 2)

	Answer:  The resources and MIOSHA standard(s) cited below were used to compile this interpretation.

MIOSHA Part 554, Rule 13 (5)(b) specifies requirements regarding identification and documentation of the source individual.  Specifically, Rule 13 (5)(b)(i) states:

The source individual’s blood shall be tested as soon as feasible and after consent is obtained to determine HBV and HIV infectivity. If consent is not obtained, the employer shall establish that legally required consent cannot be obtained. If the source individual’s consent is not required by law, his or her blood, if available, shall be tested and the results documented.

Furthermore, Rule 13 (2) specifies:

An employer shall assure that all evaluations, procedures, vaccinations, and postexposure prophylaxes are provided without cost to the employee, at a reasonable time and place, and according to current recommendations of the United States public health service (i.e., the Centers for Disease Control and Prevention or CDC), unless in conflict with provisions of this rule.

From the Updated U.S. Public Health Service Guidelines for the Management of Occupational Exposures to HBV, HCV and HIV and Recommendations for Postexposure Prophylaxis:

Evaluation of the Exposure Source 

Testing to determine the HBV, HCV, and HIV infection status of an exposure source should be performed as soon as possible.  Hospitals, clinics and other sites that manage exposed HCP should consult their laboratories regarding the most appropriate test to use to expedite obtaining these results.  An FDA-approved rapid HIV-antibody test kit should be considered for use in this situation, particularly if testing by EIA cannot be completed within 24-to-48 hours.  Repeatedly reactive results by EIA or rapid HIV-antibody tests are considered to be highly suggestive of infection, whereas a negative result is an excellent indicator of the absence of HIV antibody.  Confirmation of a reactive result by Western blot or immunofluorescent antibody is not necessary to make initial decisions about postexposure management but should be done to complete the testing process and before informing the source person.  Repeatedly reactive results by EIA for anti-HCV should be confirmed by a supplemental test (i.e., recombinant immunoblot assay [RIBA™] or HCV PCR).  Direct virus assays (e.g., HIV p24 antigen EIA or tests for HIV RNA or HCV RNA) for routine HIV or HCV screening of source persons are not recommended.

Additionally, per the Updated U.S. Public Health Service Guidelines for the Management of Occupational Exposures to HIV and Recommendations for Postexposure Prophylaxis:

HIV PEP 

The recommendations provided in this report (Tables 1 and 2; Appendix) apply to situations in which HCP have been exposed to a source person who either has or is considered likely to have HIV infection.  These recommendations are based on the risk for HIV infection after different types of exposure and on limited data regarding efficacy and toxicity of PEP.  If PEP is offered and taken and the source is later determined to be HIV-negative, PEP should be discontinued.  Although concerns have been expressed regarding HIV-negative sources being in the window period for seroconversion, no case of transmission involving an exposure source during the window period has been reported in the United States (39).  Rapid HIV testing of source patients can facilitate making timely decisions regarding use of HIV PEP after occupational exposures to sources of unknown HIV status.  


	 Because the majority of occupational HIV exposures do not result in transmission of HIV, potential toxicity must be considered when prescribing PEP.  Because of the complexity of selecting HIV PEP regimens, when possible, these recommendations should be implemented in consultation with persons having expertise in antiretroviral therapy and HIV transmission.  Reevaluation of exposed HCP should be strongly encouraged within 72 hours postexposure, especially as additional information about the exposure or source person becomes available. 

Upon review of the documents cited above, MIOSHA would be obliged to enforce the current CDC recommendations for source individual testing, unless in conflict with provisions of Part 554.  As such, an FDA-approved rapid HIV-antibody test kit should be considered for testing of the source individual’s HIV status, particularly if testing by standard immunoassay (EIA) cannot be completed within 24-to-48 hours.  That is, a citation could be warranted for failure to use rapid HIV-antibody testing of a source individual in situations where the EIA testing could not be completed within the 24-to-48 hour period identified by CDC.  In situations where the EIA can be completed within 24-to-48 hours post exposure, no MIOSHA citation would be warranted regarding the method of testing used to evaluate the source individual’s HIV status.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  MIOSHA Part 554. Bloodborne Infectious Diseases 


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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