	Subject:  Ergonomics


	Topic:  Work Spaces


	Question:  Does my employer have to offer me a work space that allows me to sit while typing or writing during my shift?


	Answer:  MIOSHA does not have any enforcement standard that specifically requires an employer to provide an employee a work space that allows the employee to sit down while typing or writing during the work shift.  From an ergonomics standpoint, it may be conducive for an employee to sit down while performing certain job tasks or work activities.  The determination to providing for sitting may be made through an employer’s ergonomics assessment of the relevant work stations and work activities.  While MIOSHA does not currently have an ergonomics enforcement standard, our agency had the authority to enforce Section 408.1011(a) [“the general duty clause”] of Act 154, Michigan Public Acts of 1974, as amended, when necessary to prevent work-related ergonomics injuries.  It is also important to note that there is a lot of information, recommendations, and guidelines in the Internet on ergonomics. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  MIOSHA General Industry Safety and Health Directive #00-3

Michigan Public Act 154 of 1974, Section 408.1011(a)

MIOSHA General Industry Standards Webpage



 HYPERLINK "http://www.michigan.gov/documents/dleg/wsh_cet0104_223790_7.doc" 

Computer Ergonomics – CET #0104 

http://www.osha.gov/SLTC/etools/computerworkstations/
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=19527

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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