	Subject:  Personal Protective Equipment


	Topic:  Steel-Toe Shoes 

	Question:  When steel toe shoes are required by hourly production personnel, are there any requirements for office personnel or managers, who do not regularly frequent the production floor?

	Answer:  MIOSHA regulation, Part 33. (Personal Protective Equipment), Rule 3385 requires the following:  (1) An employer must ensure that each affected employee wear protective footwear when working in areas where an employee’s feet are exposed to electrical hazards or where there is a danger of foot injuries due to falling or rolling objects or a danger of objects piercing the sole of the shoe. The payment for protective footwear must be determined between the employer and the employee or must be as determined by a collective bargaining agreement.  (2) Safety shoes and boots which are not worn over shoes and which are worn by more than one employee must be maintained, cleaned, and sanitized inside and out before being issued to another employee.

Further, Rule 3386, requires that footwear, such as boots, overshoes, rubbers, wooden-soled shoes, or their equivalent, must be used where a hazard is created from a process, environment, chemical, or mechanical irritant which would cause an injury or impairment to the feet by absorption or physical contact, other than from impact. 

An employer can require more than what the regulation requires in requiring employees to wear steel-toe shoes while working in the production area.  If office personnel or a manager were exposed to a foot hazard while on the production floor, the office personnel or managers would be required to wear foot protection.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 33. Personal Protective Equipment, Part 42. Forging, Part 44. Foundries, Part 51. Logging, Part 54. Powered Groungskeeping Equipment, and Part 74. Fire Fighting.


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  



	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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