	Subject:  Overhead and gantry cranes and underhung cranes and monorail systems


	Topic:  Stop Button Control


	Question:  Does the stop button have to cut power to the motors or the main line feed?  I have an indoor overhead hoist with a pushbutton station mounted on the frame and radio control station.  The radio control station has a red stop button.  My question is: does the stop button have to cut power to the motors or the main line feed?  Also, I need to know the definition of pendant pushbutton station.


	Answer:  Rule 1843(3) of Part 18., “Overhead and Gantry Cranes,” reads:

A pendant, radio, cab, or pulpit control station shall be equipped with a positive stop device, colored red, to disconnect all motors. 
In addition, Rule 2015(2) of Part 20., “Underhung Cranes and Monorail Systems,” reads:

A pendant, radio, cab, or pulpit control station shall be equipped with a positive stop device, colored red, to disconnect all motors.  
“Pendant pushbutton station” means controls suspended from the crane for operating the unit from the floor or other level beneath the crane.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  



	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 18. “Overhead and Gantry Cranes” and Part 20. “Underhung Cranes and Monorail Systems.”


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  



	Additional Resources:  ANSI/ANSM B30.2 and B30.17.  

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).  
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