	Subject:  Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses


	Topic:  Recording Standard Threshold Shifts


	Question:  We had an employee with an initial shift that was later confirmed by the repeat audiogram (within 30 days).  We referred him to an ear, nose, and throat (ENT) specialist to determine work relatedness of his standard threshold shift (STS).  It was determined that the employee's STS was caused by noise exposure at work.  The values at 2,000, 3,000 and 4,000 Hz in the affected ear were less than 25 dB on average.  Considering his ENT evaluation, is this shift MIOSHA/OSHA recordable or not?


	Answer: No, the employee’s threshold shift is not recordable.  However, you must still comply with the requirements of Part 380, Occupational Noise Exposure, regarding threshold shifts.

R 408.22115 Recording criteria for cases involving occupational hearing loss, after January 1, 2003. 
Rule 1115. (1) If an employee's hearing test (audiogram) reveals that the employee has experienced a work-related standard threshold shift (STS) in hearing in 1 or both ears, and the employee's total hearing level is 25 decibels (dB) or more above audiometric zero (averaged at 2000, 3000, and 4000 Hz) in the same ear or ears as the STS, you must record the case on the MIOSHA 300 Log, column 5. 

(2) What is a standard threshold shift? A standard threshold shift, or STS, is defined in Occupational Health Standard Part 380 “Occupational Noise Exposure in General Industry” as referenced in R 408.22102a, as a change in hearing threshold, relative to the baseline audiogram for that employee, of an average of 10 decibels (dB) or more at 2000, 3000, and 4000 hertz (Hz) in 1 or both ears.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule Part 11. Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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