	Subject:  Other 


	Topic:  Taser Shocks 


	Question:  Has MIOSHA provided an opinion that law enforcement agencies requiring employees to subject themselves to a Taser shock in the course of Taser training, were committing violations of MIOSHA regulations? 


	Answer:  MIOSHA does not have a specific safety standard regarding Tasers and their use during the course of employment.  When lacking a specific standard, MIOSHA may issue citations on a case-by-case basis, with what is most commonly referred to, as the General Duty Clause.  A General Duty Clause references the MIOSH Act, (Act 154of 1974, as amended) Section 11(a), which requires employers to provide each employee, employment and a place of employment which is free from recognized hazards that are causing, or are likely to cause, death or serious physical harm to the employee. 

MIOSHA investigated an employee complaint in August 2003 where a law enforcement agency had made it mandatory for officers participating in Taser training to be “tazed” (Having the tazer tested on them).  Based on our investigation and research we issued the following three safety recommendations to the law enforcement agency.

· Make voluntary, the portion of training involving officer participation in being “tazed” (Having the tazer tested on them).

· Have emergency medical personnel available at the site of the training during the portion where officers are “tazed.”

· Complete a medical evaluation of all officers who will participate in being “tazed,” during such training. 

Safety recommendations are not mandatory and the employer does not have to follow or abate recommendations being issued.  A safety recommendation informs the firm of a hazard and suggests corrective action.  A safety recommendation is used when there is no specific rule for the circumstance and the criteria for a general duty violation is not met but, it is determined a hazard exists. 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  MIOSH Act (Public Act 154 of 1974, as amended)


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  MIOSHA Consultation, Education and Training Division (CET)
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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