	Subject:  Recordkeeping


	Topic:  Physical Therapy


	Question:  One of my employees was given an order for physical therapy. The employee does not feel he needs physical therapy and will not be scheduling the physical therapy.  Is this case recordable?


	Answer:  Yes

 R 408.22112d Recording injury or illness that involves medical treatment beyond first-aid. 
Rule 1112d.  (6) What if a physician or other licensed health care professional recommends medical treatment but the employee does not follow the recommendation? If a physician or other licensed health care professional recommends medical treatment, you should encourage the injured or ill employee to follow that recommendation. However, you must record the case even if the injured or ill employee does not follow the physician or other licensed health care professional's recommendation. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule Part 11. Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses

For a free MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720, or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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