	Subject:  Working in extreme temperatures


	Topic:  Thermal stress


	Question:  Does MIOSH or OSHA have guidelines for working in extreme temperature, i.e., stay times, use of ice vests, etc.


	Answer:  MIOSHA does not have a specific heat stress standard or requirements for work-rest regimens or ice vests for employees working in hot environments.  However, the Michigan Occupational Safety And Health Act (Act 154 of 1974, as amended), in section 11(a) does require each employer to, “furnish to each employee, employment and a place of employment which is free from recognized hazards that are causing, or are likely to cause, death or serious physical harm to the employee.”  This is known as the “general duty clause.”  Heat stress can, in severe cases, result in death or serious physical harm.  It is the employer’s responsibility to assure that employees are not exposed to a recognized serious hazard.   

 

More information on heat stress is available from the following sources:

 

                        Fact Sheet No. OSHA 95-16.  This is an OSHA fact sheet for protecting workers in hot environments.  The link for this document is 01/01/1995 - Protecting Workers in Hot Environments
 

                        NIOSH also has a resource for working in hot environments.  The link for this document is:  http://www.cdc.gov/niosh/topics/heatstress/
 

                        The American Industrial Hygiene Association has several good resources for heat stress information.  The link for this material is http://www.aiha.org/Content.

 

                        The American Conference of Governmental Industrial Hygienists publishes work-rest guidelines in its literature.  These materials can be purchased at their website ACGIH - Industrial Hygiene, Environmental, Occupational Health & Safety Resource
 

In Part 33. Personal Protective Equipment, there are requirements to protect employees in work situations involving materials at elevated temperature.  For example, employees working with molten metal must wear eye protection to prevent exposure to infrared radiation.  The employer shall select and require employees to use appropriate hand protection when employee’s hands are exposed to materials that could cause thermal burns.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 6. Personal Protective Equipment


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 33. Personal Protective Equipment


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 433. Personal Protective Equipment


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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