	Subject:  Emergency Planning


	Topic:  Distance from a tornado shelter and maximum capacity of tornado shelters

	Question:  What is the maximum distance you can be from a tornado shelter in an industrial setting?  Also, is there an occupancy capacity regulation for the tornado shelter?

	Answer:  The Michigan Occupational Safety & Health Administration (MIOSHA) does not specifically regulate distance from tornado shelters or occupancy capacities of tornado shelters.  The local fire department might regulate these aspects of tornado sheltering.  

However, these questions on tornado shelters relate to evacuation of employees from a facility (for example, from office areas to shelter areas in same building) in the event of an imminent natural phenomenon that has the potential to threaten employee safety and health.  The Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard, Part 432, R 325.52102 (1)(e) covers: 

"(e) Emergency response operations for releases of, or substantial threats of releases of, hazardous substance without regard to the location of the hazard". 
Work places located in areas prone to natural phenomena, such as earthquakes, tornadoes and hurricanes, and subject to a "substantial threat of release of hazardous substances" are covered by Part 432. The emergency response plan required in R 325.52130, Rule 30(3) should include responses to emergencies caused by such natural phenomena.  The requirements of the emergency response plan clearly state in Rule 30(3), that emergency response plans "shall be developed and implemented to handle anticipated emergencies prior to the commencement of emergency response operations."   MIOSHA interprets this to mean that employers in areas prone to natural phenomena should anticipate whether such natural phenomena are likely to cause releases of hazardous substances and if so incorporate emergency response procedures to such natural phenomenon in their emergency response plan. 

Employers that evacuate all employees during an emergency and do not permit any of their employees to assist in handling the emergency incident are not required under Part 432. Rule 30(3) to have an emergency response plan if they provide an emergency action plan in accordance with the provisions of general industry safety standard Part 6. Fire Exits, R 408.10601 et seq. and Part 18. Fire Protection and Prevention, R 408.41801 et seq. of the administrative code.  Part 6, R 408.10608, includes the requirement for notification of emergency escape procedures and routes and designation of evacuation assistants as follows:

Rule 608(1):  An employer shall assure that employees are informed of emergency escape procedures and emergency routes to approved means of egress.  (2) An employer shall designate a sufficient number of persons to assist in the safe and orderly emergency evacuation of employees.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 18. Fire protection and Prevention, R 408.41801 et seq. 


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 6. Fire Exits, R 408.10601 et seq.


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 432. Hazardous Waste Operations and Emergency Response, R 325.52102 et seq.


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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