	Subject:  Roll Over Protective Structures


	Topic:  Construction, Exemptions and Labeling


	Question:  Want to know regulations on a tractors ROPS and where it required to be mounted.  Can the ROPS be fabricated to fit on the back axle area of an agricultural tractor over the operators head? 
Could it also be on the middle of the tractor mounted to the cast iron in line with the steering wheel?  
I did not see in any information where it explained the OSHA requirement on mounting. Wondering if there was a certain spot it had to go to meet OSHA and MIOSHA regulations?



	Answer:  Part 51. Agricultural Tractors does not directly address the construction requirements of Roll Over Protective Systems. However, it does incorporate industry standards in (b) General Rules.

(1) Roll-over protective structures (ROPS). A roll-over protective structures (ROPS) shall be provided by the employer for each tractor operated by an employee. Except as provided in paragraph (b)(5) of this section, ROPS used on wheel-type tractors shall meet the test and performance requirements of the American Society of Agricultural Engineers Standard (ASAE) Standard S306.3-1974 entitled "Protective Frame for Agricultural Tractors--Test Procedures and Performance Requirements" and Society of Automotive Engineers (SAE) Standard J334-1970, entitled "Protective Frame Test Procedures and Performance Requirements" (formerly codified in 29 CFR 1928.52); or ASAE Standard S336.1-1974, entitled "Protective Enclosures for Agricultural Tractors--Test Procedures and Performance Requirements" and SAE J168-1970, entitled "Protective Enclosures--Test Procedures and Performance Requirements" (formerly codified in 29 CFR 1928.53)1; or 1926.1002 of OSHA's construction. 

Rule (b) (5) specifies some exemptions to the ROPS requirement. These exemptions relate to certain tractor configurations and certain usages in which a ROPS system would be infeasible. During our telephone conversation these exemptions do not appear to apply to your situation. 

Rule (c) Specifies the labeling requirements of the ROPS system which must be present on any ROPS system whether it is of EOM design/installation or “aftermarket design/installation.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources: 
Applicable Agricultural Standard: Part 51. Agricultural Tractors
(b.) General Requirements

(b.) 5. Exempted Uses

(c.) Labeling

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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