	Subject:  HAZWOPER 


	Topic:  HAZWOPER “Trainer Certifications”


	Question:  How do I become a certified trainer for OSHA 40hr/8hr Refresher HAZWOPER (like they have for the OSHA 30hr/10hr outreach trainer certifications)?


	Answer:  There are performance-oriented HAZWOPER “trainer certifications” contained in MIOSHA’s standard, Part 432. Hazardous Waste Operations and Emergency Response.

R 325.52111 Training qualifications and certification, Rule 11. (1) states that trainers shall be qualified to instruct employees about the subject matter that is being presented in training. Such trainers shall have satisfactorily completed a training program for teaching the subjects they teach or shall possess the academic credentials and instructional experience necessary for teaching the subjects. Instructions shall demonstrate competent instructional skills and knowledge of the applicable subject matter.  

This portion of the standard states that the trainer must be “qualified” to instruct employees on the subject matter being presented and the standard describes what topics employees are to be trained on.  
Part 432., APPENDIX E—TRAINING CURRICULUM GUIDELINES provides non-mandatory general criteria may be used for assistance in developing site-specific training curriculum used to meet the training requirements of 29 CFR 1910.120(e); 29 CFR 1910.120(p)(7), (p)(8)(iii); and 29 CFR 1910.120(q)(6), (q)(7), and (q)(8). These are generic guidelines and they are not presented as a complete training curriculum for any specific employer. Site-specific training programs must be

developed on the basis of a needs assessment of the hazardous waste site, RCRA/TSDF, or emergency response operation in accordance with 29 CFR 1910.120.  It is noted that the legal requirements are set forth in the regulatory text of Sec. 1910.120. 

The guidance set forth here presents a highly effective program that in the areas covered would meet or exceed the regulatory requirements. In addition, other approaches could meet the regulatory requirements.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 432. Hazardous Waste Operations And Emergency Response


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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