	Subject:  Electrical Safety


	Topic:  Training and qualifications of employees who perform electrical troubleshooting in General Industry activities.


	Question:  What is MIOSHA’s position on unqualified personnel (no classroom instruction and no apprenticeship training) performing electrical troubleshooting and work on energized circuits up to 480 volts without a licensed journeyman being present?


	Answer: Any work being done on or near exposed energized circuits, including troubleshooting, must be done by a ‘qualified’ person. A person does not have to be a licensed journeyman electrician to be qualified. However, there are specific training requirements for employees who do this work.  
The relevant requirements are listed in Part 40. Electrical Safety-Related Work Practices.

Rule 408.14002, Rule 4002(3):  Employees shall be trained in, and familiar with, the safety-related work practices required by these rules that pertain to their respective job assignments.  

Rule 408.14002(4): Employees who are regulated by the provisions of subrules (1) to (3) of this rule, but who are not qualified persons, shall also be trained in, and familiar with, any electrically related safety practices which are not specifically addressed by these rules, but which are necessary for employee safety.

Rule 408.14002(5): Qualified persons, that is, those who are permitted to work on or near exposed energized parts, shall at a minimum be trained in, and familiar with all of the following: (a) The skills and techniques necessary to distinguish exposed live parts from other parts of electric equipment; (b) The skills and techniques necessary to determine the nominal voltage of exposed live parts; (c)  The clearance distances specified in R 408.14005 and the corresponding voltages to which the person will be exposed.  Qualified persons whose work on energized equipment involves either direct contact or contact by means of tools or materials shall also have the training that is needed to meet the requirements of R 408.14005(2).

Rule 408.14002(6):  The training that is required by this rule shall be classroom or on-the-job training.  The degree of training provided shall be determined by the risk to the employee.  

In addition to training requirements, additional required safe work practices are described further in Part 40. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 40. Electrical Safety-Related Work Practices


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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