	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases 


	Topic:  Training Regulations in Health Care Facility


	Question:  My current employer, a physician, has never done any MIOSHA training with staff.  We give immunizations and other injections daily.  Is it a regulation to have training in every health care facility?  



	Answer: Yes, the Michigan Occupational Safety and Health Administration (MIOSHA) does have regulations and rules, concerning required training for employees in a health care setting who give immunizations and injections, in Part 554, Bloodborne Infectious Diseases.  Initial and annual training is required for all part-time, temporary, and full-time employees exposed to blood or other potentially infectious material (OPIM).  
Employees who give immunizations and injections are considered to have an exposure to contaminated sharps and needles, and are categorized as a category “A” employees.  Category A consists of occupations that involved tasks that involve exposure or reasonably anticipated exposure to blood or other potentially infectious materials.  
These employees would need training as stated in Rule 16, Information and Training, of Part 554.  This training is to be provided at the time of initial assignment to category A work and at least annually thereafter.  The training program contents need to include: accessibility and explanation of the rules; epidemiology and symptoms of bloodborne infectious diseases (BID); modes of BID transmission, explanation of employer’s exposure control plan and standard operating procedures (SOPs); methods for recognizing tasks and other activities that may involve exposure to blood and OPIM; use and limitation of personal protective equipment (PPE), engineering controls, and work practices; PPE selection criteria; Hepatitis B vaccine and postexposure prophylaxis; information on appropriate actions to take in an emergency involving blood or OPIM; follow-up procedures; and signs and labels or color coding.  
Records of the above initial and annual training and Hepatitis B vaccination or declination are required.  
In Michigan, the MIOSHA Consultation, Education, and Training Division (CET) has publications and training materials that may be of use to the employer.  They can be contacted at 517-322-1809.  



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 554. Bloodborne Infectious Diseases, http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part554_35632_7.pdf 


	Additional Resources:  MIOSHA CET publication, Part 554 Bloodborne Infectious Diseases Standard Requirements for Training, http://www.michigan.gov/documents/cis_wsh_cet5270_90173_7.doc.


MIOSHA CET’s online Bloodborne overview training publications, http://www.michigan.gov/documents/cis/wsh_bidtrng_187207_7.htm.    
For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA).
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