	Subject:  Powered Industrial Trucks  


	Topic:  Unattended Forklift


	Question:  What is the recommendation for leaving your forklift truck unattended? One part of the standard indicates you do not have to shut your forklift truck off as long as you are within visual distance of it, specifically 25 feet. I thought you were required to shut it off every time you left it unattended. Can it be left “on” if the operator is just away for a couple of minutes?


	Answer:  The answer to this question is in the definitions section of the Part 21 Powered Industrial Trucks (PIT) standard rule 4081.2110 (9) Definitions R to U.  
(9) “Unattended truck” means one which is beyond the vision or more than 25 feet from the operator, whichever is less.  In addition, an unattended powered industrial truck is mentioned in rule 4081.2174, Parking (1) When leaving a powered industrial truck unattended, an operator shall fully lower the forks flat to the floor, neutralize the controls, set the brakes and shut the power off.
The definition of unattended is: beyond the vision of the operator or more than 25 feet from the operator, whichever is less.  Whether the PIT’s power is turned off or is running has no impact on the attended or unattended status of the PIT per the definition.

 An operator may be a few feet away from the PIT but have an obstructed view that would meet the definition of unattended, or the operator may be up to 25 feet away with a clear view of the PIT and the PIT would be considered attended. The amount of time the driver is away from the PIT is not part of the definition.
The standard specifically requires an operator to fully lower the forks flat to the floor, neutralize the controls, set the brakes and shut the power off when the operator is parking the PIT.
If an operator has not parked the powered industrial truck including shutting off the power and is less than 25 feet from the PIT with clear vision of the PIT the operator is not leaving the PIT unattended, the PIT is attended.



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Part 21. Powered Industrial Trucks, Rule 4081.2110 (9)


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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