	Subject: Cranes



	Topic: Warning Devices for Overhead Cranes


	Question:  Is it necessary for overhead cranes in a molding shop to have crane buzzers? These buzz whenever the crane is in operation.

	Answer:  Part 18. Overhead & Gantry Crane Rule R408.11845 states, "A crane, shall be equipped with a warning device, such as a flashing light, horn, bell, or siren. An operator shall use a warning device before starting and intermittently while traveling in an occupied area."

Note: A floor operated pendent crane must be provided with a warning device when there is an obstruction in the operators view or other hazard.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 18. Overhead & Gantry Cranes


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  MIOSHA Compliance Guidelines for Part 18. Overhead & Gantry Cranes

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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