	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases



	Topic:  Medical Waste Disposal



	Question:  Are you aware of any current regulation that would prohibit the improper disposal of medical waste by a citizen?  What/Where can I find a regulation for medical disposal by a citizen?



	Answer:  No.  The Michigan Occupational Safety & Health Administration (MIOSHA) Bloodborne Infectious Diseases Standard, Part 554, addresses this issue, but only with regard to employers covered by MIOSHA Act 154.  This standard and the disposal requirements of Rule 10(1-3) do not apply to the disposal of medical waste generated by citizens in their private homes.  Otherwise, the standard specifies that “the disposal of all medical waste shall be in compliance with the provisions of sections 13801 to 13831 of Act No.368 of the Public Acts of 1978, as amended, being 333.13801 to 333.13831 of the Michigan Compiled Laws, and known as the medical waste regulatory act.” The Michigan Department of Environmental Quality (MDEQ) has the authority to enforce this Act.  However, this Act also does not regulate the disposal of infectious medical waste generated from a household or from a farm operation or agricultural business.  Citizens are also encouraged to contact the waste pickup service they utilize to determine if they have any special handling/packaging procedures.
For additional information on the disposal of medical waste or contaminated sharps, please visit the following sites:

Federal OHSA Standard Interpretations - For persons who self-administer injectable medications
CDC-Safe Community Needle Disposal
US EPA – Medical Waste Frequent Questions 
MI DEQ - Medical Waste Disposal Services


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Michigan Legislature - Act 154
Part 554. Bloodborne Infectious Disease


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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