	Subject:  Handling & Storage of Material 


	Topic:  Forming Eyes With Wire Rope


	Question:  Does Table 1 in Part 8-Handling and Storage of Material apply when forming an eye in wire rope for guying or plumbing up during structural steel? Can malleable wire rope clips be used?



	Answer:  Requirements for using wire rope clips to form an eye for guying and plumbing structural steel are found in Rule 834 and Table 1 in Construction Safety Standard Part 8. Handling and Storage of Material. 
Guy wires are used for plumbing up the steel in order to install the bolts during steel erection and for guying the structure.  Typically guy wires consist of wire rope, a turnbuckle and wire rope clips.  A thimble is required if the eye is placed over or around an object with a sharp corner.  Employers must determine the proper type of wire rope clips to use based on jobsite conditions, wind and other forces, and any other factor that may affect the structural stability of the structure and the safety of the employees.

The number and spacing of wire rope clips to form eyes is based on the size of the wire rope and the type of wire rope clip and found in Table 1.  The “u” section of the wire rope clip shall be on the dead end side.  Typically, when using wire rope clips made from malleable iron or material other than drop forged steel will require an additional wire rope clip.  Malleable wire rope clips are not designed to be used for critical, heavy duty, or overhead loads, such as lifting slings, support lines, guy lines, towing lines, tie downs, suspended scaffolds, etc.   
MIOSHA will allow employers to deviate from Table 1 when following the recommendations from the manufacturer of the wire rope clips.  For instance, Crosby Group requires a minimum of 2 wire rope clips for steel alloy wire rope 7/16 inch or less, where as Table 1 requires a minimum of 3 wire rope clips for steel alloy wire rope ½ inch or less.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 8. Handling & Storage of Materials, Rule 408.40834


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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