	Subject:  Scaffolds


	Topic:  Workbenches used During Drywall Work


	Question:  We use aluminum folding “walk up” workbenches to reach ceilings when we are hanging drywall, ceiling grid and taping joints.  Is this an acceptable tool for elevated work?  What standard is applicable for their construction and use?  


	Answer:  Although MIOSHA does not specifically address this type of equipment, we would consider these workbenches to be a scaffold and therefore must meet the general requirements of Construction Safety Standard, Part 12. Scaffolds and Scaffold Platforms, Rule 1210(3) and follow the manufacturer’s recommendations for use.
      “A scaffold and its components shall be capable of supporting, without failure, not less than 4 times the        

       maximum intended load.” 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Part 12. Scaffolds and Scaffold Platforms, Rule 408.41210(3)


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  OSHA Interpretation 03/13/1995 – New Fall Protection standards and standards for scaffolds used during drywall work. 

http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=INTERPRETATIONS&p_id=21718

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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