	Subject:  Ventilation


	Topic:  X-ray film development


	Question:  “When developing x-ray films in a doctor’s office, are there standards that require ventilation?”


	Answer:  MIOSHA has no specific ventilation requirements that address film development.  However, Part 520. Ventilation Control, does provide general requirements for local exhaust and/or general exhaust ventilation.  Rule 7 of Part 520. specifies a general rate of ventilation of one cubic foot of air per minute (cfm) per square foot of floor area.  Therefore, a room that is 8’ x 8’ (64 square feet) would generally be required to have 64 cfm of exhaust ventilation.  However, if air contaminant control is accomplished at a lesser rate of ventilation, it is allowed.

Another regulation, Part 301, Air Contaminants, prescribes the use of engineering controls, such as ventilation, as a means of controlling employee exposure to air contaminants.  The required use of engineering controls only applies when there is excessive employee exposure to an air contaminant.  Although odors may be present, it is very unlikely that an overexposure to an air contaminant would occur from film development.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 520. Ventilation Control http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part520_54650_7.pdf
Part 301. Air Contaminants http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part301_35589_7.pdf


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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