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Frequently Asked Questions 
Storage Tank New Rule Requirements 

 
1. Question: Can I have tanks on site which must comply with different rules or 

will all of my tanks be regulated the same?   
   

Answer: Yes, based on the Department of Attorney General’s opinion, if the tanks 
are in compliance with the Rules at the time of their installation or are in compliance 
with the current Rules, they will be considered to be in compliance.  You may have 
different rules for different tanks on the same site. 
 

2. Question: If I have a device (piece of equipment) which is no longer required 
and it fails but it does not affect the function of the system, can I leave it in 
place or do I need to remove it?  
  
Answer: As long as the device (piece of equipment) is not required and does not 
impact the regulatory requirements of the system, it is not required to be removed. 

 
3. Question:  How will the inspectors know which Rules my tanks are required to 

meet? How do I know? 
 
Answer:  Based on the Department of Attorney General’s opinion, if the tanks are in 
compliance with the rules at the time of their installation or are in compliance with 
the current rules, they will be considered to be in compliance.  You can have 
different rules for different tanks on the same site depending on year of installation. 

 
4. Question:  What is the distance requirement for Aboveground Storage Tank 

(AST) and Underground Storage Tank (UST) from property lines and/or 
buildings? 
 
Answer:  Based on the use and size of the tank will determine setbacks for all 
AST’s, which can be found in the Flammable/Combustible Liquid (FL/CL) Rules.  
The setbacks for all new UST’s is 10 feet to any structure and 3 feet to a property 
line for a Class I liquid and 1 foot to a property line for a Class II or higher liquid. 
 

5. Question: What are the AST size limits for bulk tanks?   
 

Answer:  Unlimited for single wall tanks in approved secondary containment, 12,000 
gallons for double wall tanks unless Class II or higher, then 20,000 gallons. 
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6. Question: What are the AST size limits for Motor Vehicle Fueling?   
 

Answer: 12,000 gallons for any retail and any Class I.  20,000 gallons for Class II 
used for Fleet (private) fueling. 
 

7. Question: What are the new size limits for UL2085 tanks?   
 

Answer: For bulk tanks, 12,000 gallons for double wall tanks unless Class II or 
higher, then 20,000 gallons. For motor vehicle fueling tanks 12,000 gallons for any 
retail and any Class I.  20,000 gallons for Class II used for Fleet (private) fueling. 
 

8. Question: What are the dispenser distances- new vs. old rules?   
  
Answer: According to the FL/CL Rules, as amended, Section 4.3.2.6 of Part 3 of the 
FL/CL Rules and Table 4.3.2.4 of the same. 
 

9. Question: What are the new signage requirements at the pumps?   
 
Answer: For new installations or replacements of signs at an existing location, see 
Section 9.2.5.4 of Part 3 of the FL/CL Rules for what signs are required now at the 
dispenser. 
 

10. Question: Is Liquefied Petroleum Gas (LPG) signage- no longer required?   
 

Answer: That is correct. 
 

11. Question:  Are weekly/monthly dispenser inspections required? 
 

Answer: For all installations after October 13, 2014, these are required.   
 

12. Question: Are release reporting requirements for heating oil UST’s no longer 
required?   
 

Answer: They are not required to the Storage Tank Division, however all Part 201 
requirements remain. 
 

13. Question: What are the requirements for a Fire safety analysis for LPG tanks 
over 4,000 gal? 
 
Answer: See Section 6.27 of the LPG Rules.  
 

14. Question: Have AST distances from churches, schools, etc. changed? 
 
Answer: Previous requirements have been rescinded.  Setbacks are now the same 
for all buildings as listed in the adopted National Fire Protection Association 
pamphlets.  
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15. Question: The old rules required pac-pride users to have preset gallon limits 
and the new rules do not. Is it only for new systems or all pac-pride systems 
now? 
 
Answer: These sites are all approved under a variance request; please see the 
approval letters for each site to determine the requirements for each site. 
 

For more information pertaining to storage and Handling of Flammable and 
Combustible Liquids, you may visit the Storage Tank Division webpage or you 
may call 517-241-8847.    

http://www.michigan.gov/lara/0,4601,7-154-35299_42271_4115---,00.html

