	Subject:  Machine Guarding


	Topic:  Wire Wheel Brush and Abrasive Wheel Guard


	Question:  We have a pedestal grinder with an abrasive wheel on one side and a wire wheel brush on the other side. I am aware the abrasive wheel side needs a tool rest. However, one of our managers said that MIOSHA recommends that the wire wheel side of the grinder should NOT utilize a tool rest and that the tool rest should be removed under the wire brush. Can you clarify/comment on this?

	Answer: Although, there is no requirement for a “rest” for a wire wheel brush (according to MIOSHA standard Part 1A Abrasive Wheels), there is a guarding rule for wire wheels in MIOSHA standard Part # 11 Polishing, Buffing and Abrading. R 408.11115 Guards. Rule 1115 (1).

A polishing, buffing or Wire Brush Wheel on an abrasive machine shall have guards made of a minimum of 16 gauge metal or equivalent and of a size and design to cover at least half of the working wheel, and extend at least 1 inch beyond the spindles (this is commonly called an “Adjustable Deflector.)” 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 11. Polishing, Buffing & Abrading, Rule 4081.1115(1), (2) and (3). 


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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