	Subject:  Cyanide First Aid Kits


	Topic:  Air Contaminants 


	Question:  I have been trying to find information on OSHA requirements for Cyanide First Aid Kits for workplaces that use cyanide.  There is conflicting information as to the availability of the kits in the US. 

The ones that I can find would require an EMT or other 1st Responder that is trained to set up intravenous (IV) lines.


	Answer:  For specialized first aid kits, I would recommend contacting a physician (See our CET Cyanide and Storage Handout #5015 for additional information). The cyanide product manufacturer’s safety data sheet will also provide first aid related information and should be consulted when providing employee hazard communication and personal protective equipment related training. 
MIOSHA’s Part 472. Medical Services and First Aid states:
Rule 7201. (1) An employer shall ensure the ready availability of medical personnel for advice and consultation on matters of plant health. (2) An employer shall ensure that, in the absence of an infirmary, clinic, or hospital in near proximity to the workplace which is used for the treatment of all injured employees, a person or persons shall be adequately trained to render first aid. Adequate first aid supplies shall be readily available.

To determine “near proximity,” MIOSHA will apply the following: In areas where serious accidents may occur such as those involving falls, electric shock, amputations, or severe chemical exposures that could result in suffocation, severe bleeding, or other life threatening injury or illness, a maximum three- to four-minute response time is required.

	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  

Part 301. Air Contaminants for General Industry  

Part 472. Medical Services and First Aid 

Part 430. Hazard Communication
Part 433. Personal Protective Equipment  


	Additional Resources:  Cyanide Handling & Storage (CET-5015)
Occupational Health Publications 

MIOSHA-STD-08-3R2 Medical Services And First Aid For General Industry And Construction 

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 



	Date Posted:  December 17, 2014

	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


