	`Subject:  Machine Guarding


	Topic:  Long Hair


	Question:  Is there a specific rule on long hair in regards to machine guarding or PPE?  We are trying to set up a companywide rule and we would like to make sure we get it right the first time.  We do have a lot of rotating equipment.  


	Answer:  The state requires PPE to guard an employee’s hair from machines or combustion.  This includes facial hair.     
R 408.13378 Hair enclosures; face and head. 
Rule 3378. (1) A hat, cap, or net shall be worn by a person where there is a danger of hair entanglement in moving machinery or equipment, or where there is exposure to means of ignition. 

(2) Hair enclosures include all of the following: 

(a) Be designed to be reasonably comfortable to the wearer. 

(b) Completely enclose all loose hair. 

(c) Be adjustable to accommodate all head sizes. 

(3) Be material used for hair enclosures of all of the following: 

(a) Fast dyed. 

(b) Non-irritating to the skin when subjected to perspiration. 

(c) Capable of withstanding frequent cleaning. 

(4) Hair enclosures shall not be reissued from 1 employee to another unless it has been thoroughly sanitized.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Part 33. Personal Protective Equipment, Rule 3378 (1), (2), (3), (4)


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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