	Subject:  Hazard Communication


	Topic:  MSDS/SDS


	Question:  Do we need to print out all new SDS's; to replace our MSDS's? Or is it sufficient to replace them with the new format as we add or delete chemicals we use?


	Answer: Material Safety Data Sheets (MSDSs) are to be replaced with the SDSs when the chemical is received from the manufacturer, importer or distributer on or after June 1, 2015. The manufacturer, importer or distributer is responsible to send this to you. Once you receive the SDSs (new or revised), you must maintain them.  Communication of hazards to employers/users through SDS and labels is the responsibility of the manufacturer, importer and distributer.  They will send a new SDS with your next shipment after there is a revision to the SDS.  It is important to check the revision date of the SDS received with incoming orders and compare to the SDS you have on file.  If the revision date is different, replace the old MSDS/SDS with the new SDS.

Additionally, Part 470 Employee Medical Records and Trade Secrets requires that MSDSs replaced by the SDSs be archived and kept for 30 years.  This applies to every MSDS or SDS that is replaced due to receiving a new or revised SDS. Alternatively to keeping the MSDS for 30 years, there is an option for  employers to maintain a record of the identity of the substance or agent, such as the chemical name if known, where it was used, and when it was used and retaining this information for not less than 30 years (in lieu of archiving the MSDS/SDS itself).

If you have a product that is no longer manufactured and no SDS is available, the MSDS is to be kept with your “active” SDSs as long as you use the product.

 

	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  
Part 430 Hazard Communication Standard Rule 29 CFR 1910.1200(g)(8)
Part 470 Employee Medical Records and Trade Secrets, R 325.3457 Preservation of employee exposure records, Rule 7


	Additional Resources:  Revised 2012 Hazard Communication Standard FAQ's (CET-0186)


For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at 517-322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


