	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases


	Topic:  Online Training


	Question:  Is online training acceptable for an annual bloodborne pathogens training program in the body modification industry?


	Answer: Online training would typically be insufficient to meet the demands of the standard, unless a knowledgeable trainer is present in person or remotely.  Rule 16(7) of Part 554 requires that training sessions afford employees ample opportunity for discussion and the answering of questions by a knowledgeable trainer.  This rule would not require the trainer to be physically present as long as he or she could answer the questions in a web chat or similar option, but the question-and-answer session must be interactive and in real time.  

Additionally, online training may not cover all the required training topics. Rule 16(5) stipulates training on specific elements of the employer's exposure control plan such as standard operating procedures, how an employee can access the written plan, the appropriate person to contact in an emergency, the method to report an exposure incident.  Online training is typically generic.  If, however, the on-line training addresses these details or the trainer adds these details, it would meet the standard.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Occupational Health Standard Part 554. Bloodborne Infectious Diseases


	Applicable Wage and Hour Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at 517-284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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