	Subject:  Lockout/Tagout


	Topic:  Die Change Procedures for Horizontal Injection Molding Machines


	Questions:   
Q1: Why is the die changes procedures for horizontal injection molding machine allowed in R408.16234 (11) expiring on December 31, 2016? 
Q2: When the changes to Rule 62 go into effect on January 1, 2017, will horizontal injection molding machines be required to comply with full lockout/tagout (LO/TO) requirements of Rule 85?  
Q3: Are there any exceptions to the LO/TO requirement when performing maintenance and service activities on horizontal injection molding machines? 
Q4: Are routine die or mold changes considered part of normal production operations? 
Q5: What are some examples of “minor services” during normal production operations for horizontal injection molding machines?

Q6: Are hot runner manifolds and the machine barrels considered hazardous energy sources?
Q7: We need to maintain heating elements and computer controls during die changes.  How do we do that if we LO/TO during maintenance and servicing activities?  
Q8: If we follow the American National Standard on the Control of Hazardous Energy - Lockout/Tagout and Alternative Methods (ANSI/ASSE Z244.1) are we in compliance with the LO/TO requirements of Part 85? 


	Answers: 

A1: Part 62.Plastic Molding was evaluated to determine if the standard was at least as effective as federally established standards, primarily 1910.147 The Control of Hazardous Energy.  The evaluation recommendation was to update Part 62 to better reflect the requirements, applications, and interpretations of Federal OSHA standards and industry practices.  The Part 62 advisory committee ultimately concluded the procedures for horizontal injection molding machines [R408.16234 (11)] should be removed.
A2: Yes, employers will be required to fully comply with Part 85, Control of Hazardous Energy Sources (LO/TO) if there is the potential for harmful exposure to hazardous energy sources during maintenance and servicing activities on horizontal injection molding machines.
A3: Yes there is.  Machine guarding may be an effective alternative to LO/TO if the guarding eliminates employee exposure to the hazardous energy source.  Minor servicing during normal production operations would be another exception to the LO/TO requirement.
A4: No.  MIOSHA considers die or mold changes to be set-up.  Set-up is defined as any work performed to prepare a machine or equipment to perform its normal production. 
A5: Some lubricating, cleaning, and un-jamming activities may meet the “minor services” exception.  Employers are responsible for making decisions on a case by case basis.

A6: Yes.  Thermal energy (heat) is considered hazardous.  Personal Protective Equipment (PPE) and signage is typically used to address employee exposure to thermal energy. 
A7: MIOSHA recognizes the need to maintain energy to heating bands and computer (PLC).  It would be allowable to use a separate energy isolating device that can be locked out during the die changing process for a motor, pump, or other equipment, where employees are exposed to a hazard, while leaving power on to the heating elements and computer controls.
A8: No.  Computer based controls of hazardous energy (e.g. mechanical, electrical, pneumatic, chemical) conflict with the existing MIOSHA/OSHA LOTO requirement. 


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Part 62. Plastic Molding


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Part 62. Plastic Molding Rule Changes – MIOSHA Fact Sheet (CET-0195)

For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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