	Subject:  Powered Industrial Trucks


	Topic:  Fork Lift Truck Platforms


	Question:  If using a lift basket secured to a fork lift is there a requirement that a safety harness also be used?

	Answer:  The basket must meet the requirements of Part 21. Powered Industrial Trucks. Using a safety harness is not required but best practice would have the employee using a safety belt/harness.  See the remaining answer below as relates to a properly constructed fork lift platform (secured, railing, dimensions, toeboard, etc.).


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Rule 2167. Fork lift truck platforms.
(1) An employee shall not be lifted or transported, except when a platform is attached to the forks by enclosed sleeves, a safety chain, or a mechanical device in such a manner that the platform cannot tip or slip. 

(2) A platform shall be equipped with a railing not less than 36 inches or more than 42 inches high and a toeboard. The railing shall consist of 1 of the following materials: 

(a) Wood posts of at least 2 x 4 inch nominal stock; the top rail shall be made of 2 right angle pieces of not less than 1 x 4 inch nominal stock and an intermediate rail of 1 x 4 inch nominal stock. 
(b) Steel or aluminum pipe posts and rails of not less than 1 inch inside diameter and an intermediate rail of 3/4 inch inside diameter pipe. 

(c) Structural steel or aluminum posts, rails and intermediate rail of angle iron of not less than 1 x 1 x 3/16 inch size or other shapes of equal strength. 

(3) The intermediate rail may be omitted from 1 side. 

(4) A toeboard shall be made of not less than 1 x 4 inches nominal wood stock or a material of equal strength.


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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