	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases


	Topic:  Postexposure Follow-Up Testing


	Question:  An employee who is stuck with a "dirty" needle must have their blood drawn right away if they so choose. How long after must they have their blood re-drawn and tested?


	Answer:  Rule 31 (2) of MIOSHA General Industry Part 554,  Bloodborne Infectious Diseases states:
An employer shall assure that all evaluations, procedures, vaccinations, and postexposure prophylaxes are provided without cost to the employee, at a reasonable time and place, and according to current recommendations of the United States public health service, unless in conflict with provisions of this rule.

The Updated U.S. Public Health Service Guidelines for the Management of Occupational Exposures to HBV, HCV, and HIV and Recommendations for Postexposure Prophylaxis, published on June 29, 2011, provides the most recent guidance to healthcare professionals for managing exposures to hepatitis B and C (HBV and HCV) as well as human immunodeficiency virus (HIV).  Per the document, postexposure testing protocols varying dependent upon the type of bloodborne infectious disease the healthcare provider determines to be of concern.  These post-exposure testing routines range from 6 months up to one year with possible intermediate testing, as recommended by the guideline.  Please reference the hyperlink in this paragraph for the specific recommended protocols for HBV, HCV, and/or HIV exposure concerns.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  N/A


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 554.  Bloodborne Infectious Diseases


	Additional Resources:  For a complimentary MIOSHA consultation, please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 



	Date Posted:  November 28, 2012

	CLICK HERE TO READ DISCLAIMER


