	Subject:  Bloodborne Infectious Diseases


	Topic:  Employers Paying for Required Training


	Question:  Can an employer require employees to complete on-line blood borne pathogen training at home, without pay?


	Answer:  No.  Part 554. Bloodborne Infectious Diseases, Rule 16.(1), states that an employer shall ensure that all category A employees participate in a training program provided at no cost to the employees and during working hours.  Employers need to provide employees with training as stated in Rule 16, Information and Training, of Part 554.  Training is to be provided at the time of initial assignment to “Category A” employees and at least annually thereafter.  The training program contents need to include: accessibility and explanation of the rules; epidemiology and symptoms of bloodborne infectious diseases (BID); modes of BID transmission, explanation of employer’s exposure control plan and standard operating procedures (SOPs); methods for recognizing tasks and other activities that may involve exposure to blood and OPIM; use and limitation of personal protective equipment (PPE), engineering controls, and work practices; PPE selection criteria; Hepatitis B vaccine and post exposure prophylaxis; information on appropriate actions to take in an emergency involving blood or OPIM; follow-up procedures; and signs and labels or color coding.  


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Part 554. Bloodborne Infectious Diseases


	Additional Resources:  CET Publications for MIOSHA Part 554



For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 322-1809 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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