	Subject:  Hazard Communication


	Topic:  Safety Data Sheets (SDSs) for Chemicals with Similar Hazards

	Question:  My customer has asked us to provide an SDS for each item number that we produce for them. We manufacture plastic sheet. In most cases for this customer we are using recycled plastic to make the plastic sheet. We have provided them with the color SDS and the raw polyethylene SDS but they want one that combines the two. Are we required to do this? Please give me some clarity.


	Answer: Yes. Your company would have to compose at least one SDS for your client that describes the hazards associated with the colored plastic your company produces. Manufacturers or importers are required to obtain or develop a safety data sheet for each hazardous chemical (or chemical mixture) that they produce. The law that requires this is 29 CFR 1910.1200(g)(1). When pigments are added to plastics, a new chemical results.  The pigments could contain toxic materials such as lead, chrome, or antimony, and it is the manufacturer/blender’s responsibility to determine if the result of blending two chemicals results in a new hazard. The Michigan version of the Hazard Communication regulation can be viewed on page 22 of the following link:

http://www.michigan.gov/documents/CIS_WSH_part_42__47164_7.pdf
Also, see section A.0.4 in Appendix A, Health Hazard Criteria, to review the requirements for the classification of mixtures.

Although a separate SDS is required for each distinct hazardous chemical, your company might not have to produce a separate SDS for every single color option sold. Paragraph (g)(4) provides that “[w]here complex mixtures have similar hazards and contents (i.e., the chemical ingredients are essentially the same, but the specific composition varies from mixture to mixture), the chemical manufacturer, importer or employer may prepare one safety data sheet to apply to all of these similar mixtures.” See 77 Fed. Reg. 17574, 17731 (Mar. 26, 2012). This is how large paint system manufacturers often provide SDS to their customers.

This letter constitutes MIOSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule: Parts 42, 92, & 430. Hazard Communication


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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