	Subject:  Workplace Violence


	Topic:  Site Security


	Question:  I work at a clinic in Michigan where we dealt with patients under the influence of drugs and alcohol. The practice has doubled in size since I began.  The police have been called on several occasions because of drug deals in the parking lot, patient threats, and patients stealing purses and personal belongings from one another.  We had a new patient come in to the office and he made a great deal of racial slurs towards the women in the office.  He walked around and repeatedly made disturbing statements. The owner/doctor came out smiling and told him to sit down. When the doctor left the waiting room, the man stood up and said, "You won't think this is funny if I come back and shoot every one of you." I had to be the one to call 911.

The doctor lets the patients roam all over the building, he encourages it.  Our billing office is open to all the patients roaming around the building.  I have had threats over the phone and in person.

My question, shouldn't all offices be out of the reach of patients?  The office does not have emergency plans or emergency fire routes either.  We have discussed over and over about having security guards and the doctor just insists these people are in pain.  Every day that I go to work I'm worried if I will come home.  Should I have to fear for my life just to work and do my job?


	Answer:  Thank you for your question and concern for workplace safety and health.  The situation and corresponding question that you describe fall under the category of workplace violence.  Currently, both in Michigan as well as at the national level, there are no occupational safety and health standards addressing the topic of workplace violence.

However, per Section 11 (a) of Michigan Public Act 154 of 1974, “an employer shall furnish to each employee, employment and a place of employment that is free from recognized hazards that are causing, or are likely to cause, death or serious physical harm to the employee.” This requirement, enforced by the Michigan Occupational Safety and Health Administration (MIOSHA) is often called the “General Duty Clause.”  The General Duty Clause compels businesses in Michigan to protect their employees from hazards capable of causing serious harm when no other MIOSHA standard specifically addresses the hazard. Given that there are no MIOSHA occupational safety and health regulations addressing the topic of workplace violence, the General Duty Clause could be applicable in the situation that you describe.
There is an established set of criteria that must be met in order to cite the General Duty Clause for an occupational hazard. Failure to meet all elements of the criteria prevents the use of the General Duty Clause to cite an occupational safety or health hazard. As such, all four of the following criterion must exist for MIOSHA to be able to cite the General Duty clause: 
1) The employer failed to keep the workplace free of a recognized hazard to which employees were exposed. This condition is not met when a workplace has experienced no workplace violence threats or events.  However, given that threats of violence have been made in the workplace described and no measures have been instituted to protect the safety of the employees, a recognized serious occupation safety hazard exists in the workplace.

2) The hazard was recognized.  The hazard of workplace violence would be considered as recognized in the workplace that you describe given the prevalence of violence in the workplace in the media, threats made by patients in the office, and employee discussions regarding the hazard with the employer.

3) The hazard was causing or was likely to cause death or serious physical harm. This condition would be met in the above described scenario given that a patient threatened to shoot employees.
4) There was a feasible and useful method to correct the hazard. Numerous feasible means of protecting employees from the hazard of workplace violence exist to address the described scenario. Such means may include:  implementing a workplace violence program; limiting patient access to building areas and facilities (e.g., providing unescorted access only to the waiting areas and restroom facilities); providing a secure reception area, which could require the placement of barriers between employees and patients in the waiting areas; and, if deemed necessary, the hiring of security personnel.

Given this information in regards to the context of your concerns, employees should not have to fear experiencing a workplace violence event in their workplace when there is evidence indicating the possibility of such an event.  In such cases, an employer must implement feasible measures to protect their employees from workplace violence events when threats have been made and/or an event has occurred.


	Applicable Construction Safety Standard/Rule:  Michigan Public Act 154 of 1974, Section 11 (a).


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:  Michigan Public Act 154 of 1974, Section 11 (a).


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:  Michigan Public Act 154 of 1974, Section 11 (a).


	Additional Resources:  Federal OSHA web page regarding workplace violence:  www.osha.gov/SLTC/workplaceviolence
For a complimentary MIOSHA consultation, please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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