	Subject:  Recordkeeping


	Topic:  Voluntary participation-wellness, fitness, recreational


	Question:  We have an employee fitness center on site.  If an employee, on his/her paid break, volunteers to work out in the fitness center during this break and gets hurt, is this injury an OSHA recordable?

	Answer:   
DETERMINATION OF WORK-RELATEDNESS 

R 408.22110a Implementation.
 Rule 1110a. (5) Are there situations where an injury or illness occurs in the work environment and is not considered work-related? Yes. An injury or illness occurring in the work environment that falls under any of the following exceptions is not work-related, and therefore is not recordable: 

(c) The injury or illness results solely from voluntary participation in a wellness program or in a medical, fitness, or recreational activity such as blood donation, physical examination, flu shot, exercise class, racquetball, or baseball. 



	Applicable Construction Safety Standard/Rule:       


	Applicable General Industry Safety Standard/Rule:       


	Applicable Occupational Health Standard/Rule:       


	Additional Resources:  Administrative Rule 11. Recording and Recording and Reporting of Occupational Injuries and Illnesses 



For complimentary MIOSHA consultation please contact our office at (517) 284-7720 or submit a Request for Consultative Assistance (RCA). 
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