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State of Michigan 
John Engler, Governor 

Department of Consumer & Industry Services 
Kathleen M. Wilbur, Director 

Bureau of Safety an_d Regulation 
State Secondary, Complex 

7150 Harris f)rivo 
P.O. Box 30543 

Lansing, Michigan 48909-2, 143 

August 1, 1997 

Mr. David John Masud 

Masud, Gilbert and Patterson, P.C. 

4449 Fashion Square Boulevard 

Saginaw, Michigan 48603-1242 


Dear Mr. Masud: 

Pursuant to your request, enclosed is a Declaratory Ruling regarding the Permit Required 
Confined Space (PRCS) Standard and Michigan Occupational Safety and Health (MIOSHA) 
welding rules, Occupational Health (OH) Rules 3303(2), 3240 and the General Industry Safety 
Standard (GISS) Rule 1213. 

\Y/e regret for any inconsistent interpretation Michigan Sugar has previously received from 
our staff and for the delay in our response. The Declaratory Ruling should help clarify the 
issues you raised. \Y/e have not received a reply from federal OSHA regarding our request that 
they provide a response to the issues you have raised, since, as you know, under MIOSHA's 
provisions we have adopted the federal standard. 

If you have any questions on this ruling, please contact our office. 

(;d'dy, t!J?t 
Doo~ 
Director 

Enclosure 



STATE OF MICHIGAN 


DEPARTMENT OF CONSUMER AND INDUSTRY SERVICES 


BUREAU OF SAFETY AND REGULATION 


In the Matter of: 

Michigan Sugar Company 
a domestic corporation. 

DECLARATORY RULING 

Pursuant to the Administrative Procedures Act ("APA"), 1969 PA 306, as amended, 
MCL 24.101 et seq; MSA 3.560(101) et llil' Michigan Sugar Company, a domestic 
corporation, has filed an application, requesting a declaratory ruling on the following five 
enumerated statements which pertain to confined space regulations: 

1. Can a confined space in which welding and cutting is performed be 
declassified if the space meets the definition of a Part 90 "permit required confined 
space" and the requirements Part 90, Rule 9002(c)(5) can be met? 

2. Can a confined space in which welding and cutting is performed be 
declassified if the space meets the definition of a Part 90 "permit space", and the 
requirements of Pare 90, Rule 9002(c)(7) can be met? 

3. If, after the elimination of all hazards in a Section (c)(7) declassified space, 
the operations being performed within or about that space have not changed in any 
manner, must the space be reevaluated for hazards, and if so, how frequently? 

4. If, after initial air sampling, the operations being performed within a Section 
(c)(S) declassified space have not changed in any manner, at what frequency must air 
sampling be conducted? 

5. If, after the elimination of all hazards in a Section (c)(7) declassified space, 
the operations being performed within that space have not changed in any manner, 
must air sampling be conducted, and if so, how frequently? 



ALLEGED FACTS 


Michigan Sugar alleges that it is engaged in the business of processing beet sugar at four 
plant locations in Michigan and that it maintains detailed policies to ensure compliance with -. 
confined space regulations for all of its plants. Michigan Sugar further alleges that the need for . 
its employees to enter a confined space often arises·when repair or maintenance work on 
machinery and equipment is needed and that Part 90 of the General Industry Safety Standards, 
promulgated pursuant to the provisions of the Michigan Occupational Safety and Health Act 
(MIOSHA), conflicts with confined space complianc:e requirements in the welding and cutting 
regulations of Parts 12, 32, and 33. Finally, Michigan Sugar alleges that the Department of 
Consumer and Industry Services, Bureau of Safety and Regulation has failed to identify a 
consistent interpretation and enforcement mechanism for all confined space regulations, 
resulting in different interpretations of the regulations by different inspectors and conflicting 
guidance on confined space compliance, culminating in the receipt by Michigan Sugar of 
MIOSHA citations for conditions previously deemed compliant by different MIOSI-JA 
mspectors. 

RESPONSE TO THE QUESTIONS 

The Michigan Occupational Health and Safety Act, 1974 PA 154, as amended, MCL 
408.1001 et gcq; MSA 15.50 et~. (MIOSHA) is enforced through the provisions of the Act 
as well as health and safety standards. Those standards are promulgated by standards 
promulgation commissions, specifically, the General Industry Safety Standards Commission, 
the Construction Safety Standards Commission, and the Occupational Health Standards 
Commission. In addition, certain federal Occupational Safety and Health standards, adopted 
or promulgated by the United States Department of Labor and codified in the Code of Federal 
Regulations have been adopted by and incorporated into MIOSI-JA by reference pursuant to 
the provisions of the APA. 

· Standards are sometimes referred to as "general" and "specific." "General" standards or 
rules are broadly worded regulations covering many employers in various industries. 
"Specific" standards or rules are detailed regulations applicable to a smaller number of 
employers, usually covering a particular industry, process, or task. When two or more 
standards apply to a particular work condition, the provisions of a "specific" standard takes 
precedence over the provisions of a "general" standard. 

General Industry Safety Standards ("GISS") Part 90, Confined Space Entry, is a 
"general" standard which sets forth requirements for the practices and procedures to protect 
employees from th~ hazards associated with entry into permit required confined spaces. The 
provisions of Part 90 are generally applicable to all employers' unless they conflict with 
specific requirements for confined space entry in other standards. When a particular process 
or task, such as welding, is performed within a confined space, the standards specific to that 
task apply. 

1Agriculture, construction and shipyard employment are specifically exempted from the 
requirements of Part 90. 
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Due to the size and sophistication of operations at Michigan Sugar, dozens of 
MIOSHA standards may be applicable at any location on any day. Employees may make 
entries into confined spaces which are governed by the requirements of Part 90, Confined· 
Spaces. When they make such entries to perform welding tasks, they must also comply with 
the regulations governing those specific tasks in confined spaces. With that background in 
mind, the questions will be answered in the order posed. The answers are based upon the 
assumption that th'e questions relate to "reclassification" of confined spaces as provided in Part 
90. 

Question 1: Can a confined space in which welding and cutting is performed be 
declassified if the space meets the definition of a Part 90 "permit required confined space", and 
the requirements of Part 90, rule 9002(c)(5) can be met? 

Answer: Yes, as long as all hazards are considered. Pursuant to the provisions of Part 
90, Confined Space Entry, all employers are required to evaluate the workplace to determine 
if any spaces are permit-required confined spaces.2 A permit space may be reclassified as a 
"(c)(5)" space if the only hazard posed by the space is an actual or potentially hazardous 
atmosphere, and continuous forced air ventilation alone is sufficient to maintain the space safe 
for entry.3 \'\lhen the final Confined Space rule was published in the Federal Register, the 
following notation was set forth regarding the requirements for assessing the (c)(S) status of a 
confined space: "Additionally, the work to be pei-formed within the space must not 
introduce any hazards - work with hazardous quantities of flammable or toxic substances 
and hot work are not permitted".' This statement is consistent with the recognition of the 
specific hazards associ,1ted with welding operations. 

Welding and cutting operations performed in confined spaces can introduce additional .. 
hazards within the space. Those hazards are addressed by the specific regulations found in 
GISS, Part 12, \'\lelding and Cutting (Rule 1213); Occupational Health Rule 3303(2), Specific 
Operations and Special Industries - Welding in Confined Spaces; and Occupational Health 
Rule 3240(5), \'\lelding, Cutting and Brazing. For example, GISS Rule 1213 includes 
protections for the hazards associated with pressurized gas cylinders and electrical hazards 
which can, with rapid onset, endanger occupants in confined spaces. Occupational Health 
Rules 3240(5) and 3303(2) provide protections for the atmospheric hazards associated with 
welding operations in confined spaces. 

Question 2: Can a confined space in which welding and cutting is performed be 
declassified if the space meets the definition of a Part 90 "permit space" and the requirements 
of Part 90, rule 9002(c)(7) can be met? 

229 CfR 1910.146(c)(J), as incorporated in 1993 MAC R 408.9002 

329 CfR 1910.146(c)(5)(IJ, as incorporated in R 408.9002 

4fed Reg., Vol. 58, No. 9, p.4488, Summary and Explanation 
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Answer: A (c)(7) space, by definition, contains no actual or potential atmospheric --·-- ,: 

hazards, and all other hazards within the space have been eliminated at the time of evaluation 
and classifi~ation.5 If there are non-atmospheric hazards within the space(~ engulfment, 
electromechan~cal) which have been eliminated, the space could be reclassified as a (c)(7) space:­
If welding and cutting is done within this space, the employer must comply with the 
provisions of the specific welding and cutting rules. The employer would then have a 
certification of the reclassification to "(c)(7)" status and documented compliance with the 
welding rules, which includes ventilation and testing. 

Question 3: If, after the elimination of all hazards in a section (c)(7) declassified space 
have not changed in any manner, must the space be r~evaluated, and if so, how frequently? 

Answer: After a space has been certified as a (c)(7) space, the certification is valid for as 
long as the conditions within the space remain the same. The space must be evaluated upon 
each entry to assure the conditions of the (c)(7) certification are met. If conditions have 
changed, additional testing may be indicated. If the space is part of a process which is put back 
into production after entry, and is subsequently shut down again for entry, the space must be 
recertified under the (c)(7) process including air monitoring. 

The importance of training and empowering employees and first line supervisors 
regarding the written certification and information on "prohibited conditions" must be 
highlighted. A prohibited condition is any change in a permit space that is not allowed by the 
permit during the period when entry is authorized. This would include unforseen events as 
well as purposeful actions such as an employee taking a pail of solvent into the space. Such a ' 
condition would result in evacuation and reevaluation of the space. We find similar language 
in the certification processes involving (c)(S) and (c)(7) spaces. Rules (c)(S)(I)(A) and (G) and 
(c)(7)(iv) require evacuation and reevaluation upon discovery of conditions not covered by the 
certification. If an employer certifies a space as a (c)(7) space and some time later employees 
detect a condition that was not a part of the original certification, such as a strange odor 
emanating from the space or the space was certified in a dry condition and now has three 
inches of water covering the bottom, a reevaluation would be required. 

Question 4: If, after initial air sampling, the operations being performed within a 
section (c)(S) declassified space have not changed in any manner, at what frequency nmst air 
sampling be conducted? 

Answer: Part 90 provides that the atmosphere in a (c)(S) space be "periodically tested as 
necessary to ensure that the continuous forced air ventilation is preventing the accumulation . 
of a hazardous atmosphere" .6 The standard does not prescribe set time periods; however, 
since the goal is the preservation of acceptable entry conditions, the atmosphere should be 
tested as often as necessary to ensure that this goal is being met. The intensity of the hazard 
and the control the employer has over the exposure must be considered in determining 
frequency of air monitoring. Where the employer knows through experience the degree of 
hazard involved, has removed as much of the hazardous material as is feasible and is 
preventing further accumulation of the material, monitoring is performed less often. 
Requirements appropriate in a relatively benign space, would· be preentry monitoring and 

s29 CFR 19!0.146(c)(7), as incorporated in R408.9002 

629 CFR 1910.146(c)(5)(ii)(F), as incorporated in R408.9002 
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additional monitoring upon returning to the space when it has been left unattended. Where 
the degree qf hazard is unknown, where there are significant amounts of the material in the 
space and the employer cannot ensure more material will not enter the space, continuous 
monitoring may be required. Conditions ·requiring continuous monitoring are more than 
likely to move the space' out of (c)(S) status and into a full permit entry. 

Representative monitoring for welding fumes would be deemed acceptable if 
conditions remain the same for the duration of the task. Representative monitoring for a task 
at one plant may n~t be representative of employee exposures at another plant. One must 
consider variations in the work spaces and individual, employee work practices. In rule 3240 
(S)(I)u)(ii) and (k) the rule states that air monitoring must be done "under the most adverse 
conditions" and be within acceptable limits. 

The second purpose of 3303 (2) and 3240 (5) recognizes the potential for acute illness 
and even death from a sudden lack of respirable air during the welding work. This is once 
again a performance approach where Michigan Sugar should indicate a policy and procedure 
which could be reviewed and verified with employees, sup~rvisors and employee health 
records. If monitoring were to show consistently acceptable air quality, or when engineering 
controls cannot produce acceptable air quality but employees are protected through 
appropriate respiratory protection, compliance would be indicated. 

Question 5: If, after the elimination of all hazards in a section (c)(7) declassified space, 
the operations being performed within the space have not changed in any manner, must air 
sampling be conducted, and if so, how frequently? 

Answer: Since a (c)(7) space is one which has been certified as containing no actual or 
potential hazardous atmosphere and all other hazards have been eliminated, then the air 
monitoring initially conducted to classify the space as (c)(7) should suffice. If the space 
contained hazardous materials which could create a hazardous atmosphere, or if the space had 
significant amounts of biodegradation or oxidization within, it would, not qualify for (c)(7) 
status. If an actual or potentially hazardous atmosphere exists, the space might, at best, qualify 
as (c)(S) space, with air monitoring conducted with each entry. 
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